Care Automatisering

Scheduling Solutions

FUNCTIE VAN SCHEDULING

BEPERKINGEN VAN ERP, MES & HMI/PLC POSITIONEREN R2T

Industriële bedrijven gebruiken verschillende soorten automatiseringssystemen en modules voor het ondersteunen van hun processen. Bijvoorbeeld ERP, SCM, WMS, LIM. De laatste jaren is het “MES denken” sterk in opmars. Bedrijven die MES (Manufacturing Execution System) aanschaffen, veronderstellen een overlap aan functionaliteit. Zowel de ERP- (Enterprise Resource Planning) als de MES-leverancier bieden bijvoorbeeld functionaliteiten voor productieplanning aan en ze bieden ook beide voorraadinformatie. Kortom: ERP, MES of…? 

 

VERTICALE INTEGRATIE

Productiebedrijven hebben in de afgelopen decennia flink geïnvesteerd in automatisering en informatisering van hun kantoorprocessen. Ook de automatisering van de productielijnen en machines in de fabriek is vaak “goed” geregeld. Een volgende logische stap is om deze twee met elkaar te integreren. Een lastig verhaal, want bij de verticale integratieprojecten zijn veel mensen betrokken die allemaal hun eigen visie hebben op productie- en voorraadinformatie en de benodigde functionaliteit om deze processen te ondersteunen.

 

INTERFACES

ERP- en MES-leveranciers konden alleen werken in hun eigen dataformat. Daarom richtte een aantal bedrijven de commissie SP95 op binnen de not-for-profitorganisation ISA (International Standards for Automation). Zij documenteerden hun best practices in de ISA-95-standaard voor ‘Enterprise-Control System Integration’. ISA-95 bakent verschillende beslissingsniveaus af, waartoe verschillende soorten informatie horen.

 

KORTE METTEN

Bas van de Kerkhof constateerde dat de planning en aanvoer van grondstoffen beter kunnen. Zijn plan was het startpunt van het Resourse-to-Time (R2T)-softwarepakket voor gedetailleerde en ‘finite’ scheduling van mensen, equipment en materialen. Een productie-planningsysteem gebaseerd op de internationale standaard ISA-95.

R2T bestaat uit de modules Material Requirements Scheduling (MRS), Human Resource Scheduling(HRS), Warehouse Management Scheduling (WMS), Order Entry Scheduling (OES) en R2T WEB. De modules werken als een zelfstandig geheel, maar kunnen ook in samenhang met de andere modules worden toegepast. De MRS module berekent welke grondstoffen, verbruikmaterialen en halffabricaten op korte termijn nodig zijn. De HRS module berekent welke medewerkers wanneer moeten worden ingezet op basis van hun functies, capaciteiten en beschikbaarheid. De WMS module berekent de activiteiten die nodig zijn om alle logistieke bewegingen, zelfs de verplaatsingen binnen de keten, te laten plaatsvinden ten behoeve van inkomende en uitgaande materialen en de daarvoor eventueel benodigde middelen als machines en mensen. De OES module maakt op basis van orders een gedetailleerd productieschedule, waarbij het rekening houdt met alle mogelijkheden en onmogelijkheden van mensen, machines en materialen. R2T WEB heeft een 'cockpit functie' en voorziet u via intranet of internet van gedetailleerde informatie over de productieresultaten en geeft mogelijkheid tot het ingeven van bijvoorbeeld geproduceerde aantallen.

Of R2T op een bepaald productieproces past, is vrij snel vast te stellen. “Alles draait tegenwoordig om “Agile/Lean Manufacturing en 6σ”. Je moet snel en flexibel produceren om aan de continu wisselende klantwensen en –vragen te voldoen. Daarvoor dient in onze visie een systeem “ISA-95 dedicated” te zijn om perfect te werken. Met andere woorden: geconfirmeerd aan een standaard.

R2T is voor grote en kleine productiebedrijven inzetbaar voor de scheduling van discrete-, batch- en continue processen. Het systeem is te modelleren, waardoor naast de toepassing van standaardmodules geen functioneel maatwerk nodig is. Voorkom de ongrijpbare bijeffecten die bedrijven en organisaties behoorlijk kopschuw heeft gemaakt als het op ICT aankomt: het prijskaartje ná de aanschaf van een op maat gemaakt softwareprogramma, onderhoudbaarheid en de afhankelijkheidspositie van externe partijen.